Jag skrev ju nyligen ett inlägg som resonerade kring vem som kan bli författare. Det är ett intressant ämne och det dök upp en sådan tråd i en av Facebook-grupperna för författare jag är med i.

Många där är bekymrade över antingen hur svårt det är att lyckas skriva ett helt manus, eller hur svårt det är att få kontrakt, eller hur svårt det är att nå ut och sälja. Och ja, alla de tre delarna är svåra.

I diskussionen dök jag på ett annat blogginlägg som jag tyckte var väldigt bra. Lite samma tankar som jag själv har. Men väldigt, väldigt välformulerat. Det är skribenten Eva Bergengren, som har skrivit, hon jobbar bland annat som lektör och redaktör, precis som jag. Hon skriver bland annat:

”Varför skulle det då vara ”misslyckat” och ”förgäves” att skriva utan att bli utgiven av ett stort förlag?” och: ”Vi berättar inte för att vi är författare utan för att vi är människor.” 

Läs hela här!

3 Comments

 1. Helena 2019-04-14 at 15:18 - Reply

  Hejhej, funderar på att ge ett av mina manus en lektörsläsning men har ingen aning om vad det rör sig om i pengar. Har du någon ”taxa”? Tar du emot manus för lektörsläsning under våren? Ett manus är en relationsroman i advokatmiljö (har själv jobbat som advokat) och det andra en deckare i mäklarmiljö (där jag oxå jobbat). Är det vissa särskilda genres du jobbar med/föredrar?

 2. redgrenalden 2019-04-15 at 10:19 - Reply

  Hej! Ja, jag tar emot manus för lektörsläsning. Har tre manus jag jobbar med nu, så det kan dröja några veckor innan jag hinner läsa nästa. Jag tar 4000 kr för ett manus om det ligger runt 400 000 tecken (inklusive mellansteg). Är det mer så tar jag mer – exakt vad vi landar på beror på längden på manus (räknat i antal tecken). Mejla mig så kollar vi: rebecka@edgrenalden.se

  • helena 2019-04-18 at 09:45 - Reply

   Tack vad spännande, ska gå igenom det själv en gång till så hör jag av mig sedan 🙂

Leave A Comment

Senaste inläggen

Kategorier