Blå skymning

UTGIVNING JULI 2024

”Blå skymning” är den tredje delen i Rebecka Edgren Aldéns populära spänningsserie Sjöräddarna. Larmet går i Stockholms skärgård när ett obestämt föremål ligger och flyter på vågorna. Sjöräddaren Annika och hennes kolleger kommer till platsen och gör en skakande upptäckt: det ligger en bebis i vattnet.

Några dagar tidigare har Henrik och Isabelle givit sig ut på sin första gemensamma segelsemester sedan de blev föräldrar till Olivia, tio månader. Nu väntar både segling och party. Samtidigt är en ung man, Sebastian på väg hem efter en blöt fest i skärgården. Han är fast besluten att styra upp sitt struliga liv när han får ett jobbigt samtal. Han måste utföra ett sista farligt uppdrag. När deras vägar korsas i Sandhamn flyter mörka hemligheter upp till ytan och några fasansfulla dygn tar sin början.

Efter flera fristående psykologiska thrillers inledde Rebecka Edgren Aldén 2022 sin första spänningsserie: Sjöräddarna. Den utspelar sig i Stockholms skärgård och följer ett sjöräddarteam som blir inblandade i olika brott. Efter en flygande start för serien med ”Svarta segel” och ”Röd augustimåne” är det dags för tredje delen – ”Blå skymning”.

Utgivning juli 2024 | Bokus | Adlibris

Röd augustimåne

En ensam död kvinna på en stenstrand i Stockholms skärgård. När sjöräddarna Annika och Simon hittar henne ser det ut som hon dött av en olyckshändelse. Men det visar sig att hon bara några timmar tidigare har ringt sin dotter och avslöjat en fruktansvärd sanning.

Charlotte och Fredrik har haft det kämpigt – både i äktenskapet och med sin yngsta son Hampus som inte mått bra. De älskar att segla, och nu ska de ut på tu man hand för att hitta tillbaka till varandra under semesterns sista dagar. Men inget blir som de har tänkt sig. När de möter sitt kompisgäng från förr kommer väl bevarade hemligheter upp till ytan. Snart ifrågasätter de både sin relation och sitt förflutna.

I Röd augustimåne fortsätter Rebecka Edgren Aldén sin psykologiska spänningsserie Sjöräddarna som fick en flygande start med Svarta segel, som av Lotta Olsson i DN utsågs till en av 2022 års bästa deckare.

Utgiven 2023 | Bokus | Adlibris

” … nervkittlande spänningsroman vars tempo hela tiden ökar fram till den hisnande upplösningen.”/ Ingalill Mosander, Aftonbladet
”Det här är en riktigt spännande deckare, som avslöjar mörka sidor i en till synes glamorös skärgårdsmiljö. Människorna är trovärdiga och intresseväckande och framför allt skildringen av Stockholms vackra arkipelag är fantastisk…”. Helhetsbetyg: 4 av 5
Inger Wassenius, BTJ-Häftet

”Det är ett mycket starkt koncept som författaren skapat för sin sjöräddarserie, det kommer att vara hållbart ett bra tag till; här finns starka karaktärer som bär seriens långa berättelse, en levande miljö som är en uppenbar hemmaplan för henne, en imponerande intrigintelligens kring den enskilda bokens huvudberättelse som skickligt kompletteras med intressanta sidoberättelser.”
Anders Kapp, Kapprakt

”Hennes blandning av psykologisk spänning och mänskliga relationer i skärgårdsmiljö ger precis lagom ruskig semesterläsning.”
Gertrud Hellbrand, Upsala Nya Tidning

”Vad skicklig Rebecka Edgren Aldén är på att konstruera intriger!”
Lotta Olsson, Dagens Nyheter

Konsten att lyckas som medelmåtta

Tillsammans med Therése Lindgren har Rebecka skrivit Konsten att lyckas som medelmåtta exklusivt för ljudbokstjänsten BookBeat.

Under en sömnlös natt funderar Therése Lindgren på vad det egentligen innebär att lyckas. Vi får följa med från en svettluktande tennishall i Nynäshamn till Stockholm när Therése varvar sina personliga erfarenheter med nattliga reflektioner. En stor dos humor är inblandad i Therése självrannsakande och tröstingivande text där familjemedlemmar, Carolina Klüft, Tutankhamon och medelmåttor har sin självklara plats.

Alla kan känna igen sig själv i otillräcklighetskänslorna Therése slåss emot. Detta är en bok med tröst för den som undrar varför man ska fortsätta, eller varför ens försöka från första början, när det ändå alltid finns någon annan som gör samma sak fast bättre.

Utgiven 2023 | Bookbeat

Svarta segel

En ensam segelbåt ligger och driver vind för våg på Möjafjärden. När sjöräddaren Annika går ombord är det helt tomt. Båten är övergiven. Men har den verkligen slitit sig? Ankaret är upptaget och alla tampar ligger på plats. Ett mysterium.

Värmen dallrar i luften när Joanna står på bryggan och ser ut över småbåtshamnen. Hon ska segla några dagar med sin storebror Zack. Med sig ombord har hon en tung sorg. Ska havet och samvaron kunna läka henne? Det blir några dramatiska och stekheta dagar till havs som förändrar allt.

Utgiven 2022 | Bokus | Adlibris

”Olidligt hett, somrigt och olycksbådande är det i Rebecka Edgren Aldéns annorlunda skärgårdsthriller Svarta segel. Här hålls läsaren i ett benhårt grepp från inledningen när sjöräddaren Annika ska gå om bord på en till synes övergiven segelbåt. /…/ Det finns en stark känsla av ångest, mörker och obehag som sakta men säkert växer mot en överraskande urladdning och det heta, kvalmiga sommarvädret understryker stämningen perfekt.”
Gunilla Wedding, Skånska Dagbladet

”Stilla seglats i bästa Hitchkock-anda”
Borås Tidning

”Det är snyggt. Det är riktigt spännande.”
Anders Kapp, Kapprakt

”… Rebecka Edgren Aldén rör sig lätt och ledigt mellan inre dramatik och rafflande action. Svarta segel, som boken suggestivt nog heter, är första och perfekt strandkompatibla delen i nya serien Sjöräddarna. Baywatch möter Inger Alfvén i ultrasomrig semesterförpackning. MMMM”
Jenny Lindh, M Magasin

”Med risk för att använda för gamla referenser känns historien som den blandning man skulle kunna förvänta sig om man mixade S/Y Glädjen med The Shining. Jag öronläste denna, tappade koll på tid och rum, och njöt rysligt av den rutinerade inläsaren Gunilla Leinings sällskap. Perfekt sommardeckare!”
Per Johansson, Uppsala Nya Tidning

Isabella

Redan som tonåring blev Isabella Löwengrip Sveriges största bloggare under namnet Blondinbella. Som tjugoåring drev hon flera stora bolag. Vid 28 års ålder blev hon utsedd till Sveriges mäktigaste näringslivskvinna. Hon hade då ett tiotal bolag med över 100 miljoner i omsättning och 30 anställda. Hon var på väg att erövra världen när allt kraschade. På bara några månader förlorade hon allt hon byggt upp och hamnade på psykakuten.

Det här är en ärlig och naken berättelse om hur det egentligen var under de framgångsrika åren. Hur det är att vara en människa som byggt upp en bild av sig själv i sociala medier som inte alltid stämmer med verkligheten. Men också ett försök att hitta den riktiga Isabella efter att ha levt som sin persona sedan tonåren.

Utgiven 2021 | Bokus | Adlibris

”Boken ger ett värdefullt personligt vittnesbörd om psykisk ohälsa och ett liv på internet… Jag läser boken med stor sympati. Isabella Löwengrip har, som andra framgångsrika unga kvinnor drabbats av sexistisk smutskastning utan motstycke, i Isabella Löwengrips fall dessutom stalkning och hot. Dessa unga kvinnor har också skapat sina förmögenheter genom eget arbete. De har inte surfat på en våg av offentliga subsidier.”

Svenska Dagbladet

”Antagligen kommer det att skrivas mer läsvärda fallstudier av vad ett liv i den digitala offentligheten kan göra med en människa, men än så länge är Isabella oöverträffad… Gränsen mellan Isabella som produkt och Isabella som privatperson suddas ut. Vad som blir kvar? Löwengrip själv verkar inte veta. Det är sorglig läsning… Den som vill leka smart kan göra det lätt för sig och undra vad Löwengrip egentligen vill sälja på oss den här gången, vägra duperas av en människa som under lång tid blev rik på att kränga grejer med den egna biografins hjälp. Men cynikern får gärna försova sig. Angelägenheten har varken med det eller den ofta dystert banala självförståelsen att göra, utan rör det sammansatta i den tragiska livserfarenhet som är Isabella Löwengrips. Om den blir man inte förledd.”
Victor Malm Expressen

”Syftet med boken Isabella är att beskriva personen och känslorna som finns bakom de flashiga bilderna och lyxlivet med privatplan och privat kock. Syftet uppfylls med råge då hon öppet beskriver känslor av otrygghet och ensamhet, dåligt psykiskt mående, ätstörningar och ECT-behandlingar. Det är också en berättelse om ett enormt driv och en förmåga att hitta stöd och trygghet i andra människor – främst olika pojkvänner. Boken är mycket bra, välskriven och intressant läsning. Betyg 4/5
BTJ

”Vi sträckläste boken och den berörde på många sätt. Som när hon säger – Om jag behöver något så behöver säkert andra det med. Lita på den känslan. Om du inte tror på din idé, vem ska då tro på den?”
Chef och Ledarskap magasin

Deadline

När Anna får drömjobbet på livsstilsmagasinet Suzanna träder hon in i en värld hon tidigare bara sett på håll. Glammiga galor, gratisprylar och uppmärksamhet. Chefredaktören Diana Gray är en före detta dokusåpadiva och nu populär influencer, med stor karisma och många kändisvänner. Anna dras som i en virvelvind med i Dianas stjärnglans. Tills hon förstår att något är allvarligt fel på det nya jobbet. Redaktionen lider av en omänsklig stress och Diana ljuger och manipulerar.

Vad är det Diana till varje pris inte vill avslöja? Det hela utvecklar sig till ett spel på liv och död, och insatserna visar sig vara högre än Anna någonsin kunnat föreställa sig.

Rebecka Edgren Aldén har tidigare arbetat som redaktör på Bonnier Tidskrifter. I sin nya spänningsroman Deadline skildrar hon en arbetsplatsen från helvetet.

Utgiven 2020 | Bokus | Adlibris

Och blomstren dö

Det är sommar och Gloria följer med Adam till hans familjs storslagna skärgårdshus. Hon har varit på ön förr, i tonåren, när hennes mammas kvinnokollektiv hyrde sommarhus där.

Hon känner sig inte helt välkommen i familjen. Och bland öns bofasta är det en märklig stämning. Under sina promenader får hon dessutom känslan av att vara iakttagen.

Allt detta väcker obehagliga minnen. När Gloria gör en fasansfull upptäckt vid det övergivna kollektivhuset förstår hon snart att allt har med hennes förflutna att göra.

En psykologisk thriller om mörka hemligheter, lojalitet och val på liv och död.

Utgiven 2017 | Bokus | Adlibris

”Mina förväntningar infriades alltså, och Rebecka Edgren Aldén visar att hon är en skicklig och lyhörd författare. Betyg 5 av 5”

Johannas deckarhörna

Den åttonde dödssynden

Nora är en lyckad krönikör, författare och föredragshållare, av den där sorten som intalar sina läsare och åhörare att alla kan bli lyckliga och lyckade om de bara tar tag i sitt liv och anstränger sig.

Det gjorde hon nämligen själv för tio år sedan, när hon föll i ett trapphus från sjunde våningen och nästan förlorade livet, ett tillfälle hon fortfarande bara har luddiga minnen av.

En dag flyttar Klara in i huset mittemot och ordningen i villakvarteret störs. När Nora i samma veva sätter i gång med att skriva ännu en bästsäljare – om dödssynderna – möts hon av en rad problem. Sakta men säkert börjar hennes förflutna komma i kapp henne. Kanske var det som hände tio år tidigare ingen olycka?

Den åttonde dödssynden är en spänningsroman om lyckliga fasader och saker vi vill dölja, om mänskliga tillkortakommanden och fasansfulla hemligheter.

Utgiven 2015 | Bokus | Adlibris

Skriet från kärnfamiljen

Mamma-pappa-barn. Vi kan rollerna och leker precis som när vi var små. Mamma vaggar bebisen, pappa går till jobbet. Mamma bakar bullar, pappa betalar. Men kärnfamiljen 2009 är ingen idyll. Sverige är fullt av utarbetade mammor med hundra bullar i luften, pappor som räknar på bostadslånen och stressade barn. Borde vi inte förändra den vardag de allra flesta lever i? Dags att skapa den demokratiska kärnfamiljen? Den som tillåter bägge att ha stimulerande jobb och bra kontakt med barnen? Där den mentala hälsan är viktigare än fiffig förvaring och prunkande pioner i trädgården? Småbarnsföräldrar tvingas ofta prioritera bort något: kvinnor heltidsjobb och fritidsintressen, männen släpper ofta kontakten med barnen och tar på sig uppgiften att tjäna pengar. Är inte det synd? När båda faktiskt kan få allt! Tricket stavas jämställdhet – demokrati på hemmaplan. Och strunta i de där pionerna.

Utgiven 2009

Bibliografi

Blå skymning, spänningsroman, Romanus & Selling (2024)

Röd augustimåne, spänningsroman, Romanus & Selling (2023)

Konsten att lyckas som medelmåtta, skriven tillsammans med Therése Lindgren, Bookbeat (2023)

Svarta segel, spänningsroman, Romanus & Selling (2022)

Isabella, självbiografi tillsammans med Isabella Löwengrip, Bazar förlag (2021)

Deadline, thriller, Norstedts (2020)

Och blomstren dö, thriller, Norstedts (2017)

Med i antologin Metoo: 100 berättelser och 10 frågor som måste besvaras, Max Ström (2017).

Den åttonde dödssynden, thriller, Norstedts (2015)

Med i antologin #prataomdet, Kalla kulor (2012)

Skriet från kärnfamiljen, debattbok med Tinni Ernsjöö Rappe, Albert Bonniers förlag (2009)

Med i antologin Uppdrag: familj, utgiven av Albert Bonniers förlag (2005)

Med i antologin Respect Choice – Safe Abortion a Prerequisite for Safe Motherhood, RFSU (2004)