I de många författar- och skrivgrupper jag är med i på Facebook har jag börjat se en tråkig utveckling. Det är allt fler skrivande människor som tror att det kostar pengar att bli antagen och utgiven.

Det hänger ihop med mitt förra inlägg (tack för alla fina och uppskattande ord om det!) att många inte ens tror att det lönar sig att försöka bli utgivna av ett riktigt förlag. Och går därför direkt istället på egenutgivning via olika publiceringstjänster som förstås kostar pengar.

Många nya skrivande ser därför inlägg som kan låta ungefär så här: ”Jag är antagen, hurra! Nu vill förlaget att jag betalar 40 000 kr för 300 ex, men jag tycker att det låter dyrt? Vad säger ni andra?”

Viktigt meddelande till allmänheten: Det kostar INGENTING att bli antagen. Ett förlag tar ALDRIG betalt för att få ge ut din bok. Tvärtom kommer du få ett förskott. Och om du sedan säljer, får du dessutom royalties för varje såld bok.

Om du ”blir antagen” och förlaget ber dig betala en massa pengar, så är du inte antagen. Du har bara blivit en kund hos dem, självklart ”antar” de alla som är beredda att betala för att använda deras tjänster.

Om du är hobbymusiker kan du betala för att få spela in en låt i en studio – du är inte signad av ett musikbolag för det. Om du älskar att spela golf kan du betala för att få spela på en golfbana – du är inte golfproffs för det.

Okej, jämförelserna är kanske inte helt rättvisa. Men ni fattar? Om du betalar för ett stort antal golflektioner och golfrundor kanske du, så småningom, blir golfproffs och faktiskt får betalt för att spela. Lite så är det med böcker också.

Självklart är det inte fel att betala för att spela in en låt i en studio eller betala för golfrundor, inte heller är det fel att betala för att låta ett företag trycka upp din bok. Men det är inte samma sak som att bli antagen av ett förlag.

Om du målar en massa tavlor under en målarkurs som du har betalat en del pengar för och sedan lyckas sälja dem spelar det ju ingen roll att du målade dem under en kostsam utbildning istället för att få ett betalt uppdrag att måla tavlor. Du kan lyckas som författare ändå. Det finns exempel på författare som själva bekostat utgivningen av sina böcker och som sedan lyckats sälja jättemycket. Emelie Schepp till exempel började som egenutgivare. I dag ligger hon på riktigt förlag (just nu Harper Collins, men hon har skrivit kontrakt med Norstedts) och är en av Sveriges mest sålda författare.

Ska du betala för din egen utgivning, gå då inte på att du är ”antagen”. Du betalar bara för att få din bok utgiven. Förhåll dig kritisk till alla ”förlag” som vill ha pengar av dig. Det finns seriösa hybridförlag där du som författare delar på kostnaderna med förlaget. Men läs på innan du signar upp. Låt dig inte förtrollas av orden: ”Du är antagen.”

7 Comments

 1. Sandifighter (Sandra) 2019-10-30 at 11:01 - Reply

  Råkade halka in på din blogg när jag sökte efter hur man får tidningar att intervjua en människa. Tyckte det var riktigt intressant. Har skrivit en barnbok, skickat till olika utgivare, men ingen ville ha den. Drar mig för att trycka upp boken själv, dels för att jag inte kan designa och teckna själv bland annat. Nu ligger den helt på hyllan. Har också fått höra att jag borde ge ut en bok om mitt liv, men jag vet inte vart jag börjar eller slutar så tills dess håller jag mig på bloggen ?

  • redgrenalden 2019-10-30 at 20:06 - Reply

   Hej, de flesta som skickar in får nej. Bara 1 av 1000 får ja. Fundera på varför du fick nej, och bearbeta om boken. Kanske behöver du jobba med själva hantverket? Gå en kurs? Eller behöver ett proffs titta på ditt manus, en lektör eller liknande? De flesta som är utgivna har inte bara skickat in en gång, utan sakta men säkert lärt sig hantverket, jobbat om och skickat in igen. Det ÄR hård konkurrens, och det är INTE lätt att skriva en bok – det kräver många års träning. Även barnböcker. Jag tycker inte du ska ge upp!

 2. Anna 2020-09-04 at 20:57 - Reply

  Hej där, jag letar egentligen efter förlag som ger ut deckare…..jag tänker att jag ska gör en sådan lista själv någon dag…vilka som ger ut vad. Men till föregående talare. Jag skrev ett utkast på en bok 2014…och var askaxig och fick bokkontrakt direkt, med ett stort förlag. men sen började de peta i innehållet och vips kände jag inte igen min egen bok. Så jag lade ner den men fick ändå mitt förskott! Så, året efter skrev jag ett nytt manus om utmattning. Och då ville två förlag ge ut! Och då valde jag väl lite fel förlag kanske men det är vatten under broarna. Så 2018 skickade jag återigen kaxigt in ett manus till ytterligare ett förlag som trevat lite efter mig. Och jo, det blev ett möte men de ville att jag skulle skriva en helt annan bok! Och efter 15 min funderande ringde jag och sa OK! Så den kom ut 2019. Då blev jag riktigt taggad och skrev om alla möjliga skaer och nu i nov kommer min tredje tryckta bok ut. Jag har aldrig gått någon kurs, läser knappt längre och håller mig lite ifrån det för jag tänker att jag kanske förlorar min särart….och nu har jag ett deckarmanus klart. Men jag ska inte vara snabb den här gången utan fila på det, låta betrodda vänner som är kunniga och läser mycket läsa igenom och SEN ska jag skicka det till förlag som gör snygga omslag…och kanske kanske jag kan komma loss på riktigt med skrivandet!!!! Så jag håller med. Ge INTE upp, skriv, låt läsvana läsa och kanske glöm bort manuset ett tag (jag lät bli att titta på andra manuset ett år innan en kompis ville läsa och sen peppade mig att ge ut). Man blir blind för sin egen text.

 3. Carina 2020-12-26 at 10:36 - Reply

  Hej! Jag skulle behöva hjälp med att fortsätta skriva min självbio då jag riktigt kört fast, vart kan jag vända mig? Finns det någon lista på seriösa förlag som ger ut böcker och där man kan skicka in sitt material? 😀

  • redgrenalden 2020-12-26 at 11:15 - Reply

   Hej! Det finns massor av listor på seriösa förlag. Lättast är att kolla andra böcker av samma typ och kolla vilket förlag som gett ut den boken.

   Innan jag tipsar om klassiska, seriösa förlag vill jag bara kommentera det du frågar efter. Jättekul att du skriver om ditt eget liv. Och ja, jag vet hur svårt det är att skriva en bok! Det är galet svårt. Tyvärr är det ytterst sällan du får hjälp av ett förlag att skriva en bok. Det händer, men enbart om du har en helt exceptionell historia eller är riktigt känd (och därför intressant för allmänheten att läsa om). Vad kan en exceptionell historia vara? Ja, det är svårt att säga. Att du var första kvinna att krypa över Sahara, att du var inlåst i en källare i tio år och sedan lyckades fly, att du är uppfostrad av vargar, att du varit förlamad i hela ditt liv, men plötsligt kunde gå, att du suttit i fängelse i Sydamerika i tjugo år, oskyldigt dömd … nej, men allvarligt, jag vet inte exakt vad det skulle vara, men jag vet att det krävs en riktigt speciell historia för att ett förlag ska hjälpa någon att skriva någons bok.

   Förlåt om jag låter negativt. Det är inte meningen, men jag känner att jag ändå måste skriva det. Så klart kan du alltid försöka! Men du har betydligt större chans att få din bok utgiven om du skrivit den, än om du inte har skrivit den. Det är hård konkurrens, det är inte lätt att få lönsamhet i böcker, få böcker säljer särskilt bra. Att producera en bok tar lång tid och kostar pengar. Om ett förlag ska anlita någon att skriva den måste de investera rätt mycket pengar på en författare, utöver förläggare, redaktör, korrläsare, formgivare, tryckkostnad, distribution, marknadsföring, sälj och så vidare. Då måste de veta att de kommer få igen pengarna.

   Men, med de orden vill jag inte dämpa din skrivlust och entusiasm! Mitt råd är: Fortsätt skriv! Och har du en riktigt ovanlig historia som du verkligen tror att många skulle vilja läsa så är det nästan bättre att du skriver ett kort mejl och berättar om dig själv och din historia. Om den är helt fantastisk och förlaget tror att många kommer vilja läsa den så kan de ta in en författare att skriva den.

   Några seriösa, klassiska förlag är: Norstedts (ingår flera Norstedts, Printz, Storytel, Brombergs), Bonnier (ingår flera Forum, Wahlström & Wistrand, Albert Bonniers förlag, Bazar, Romanus & Selling), Lind & Co, Pirat, Bookmark, HarperCollins, Mondial, Volante, Modernista, Natur & Kultur … och många, många fler.

   Stort lycka till!

 4. Karin 2022-03-07 at 15:13 - Reply

  Jag är rådvill och faktiskt en smula ledsen. Skickade in ett manus till två förlag och fick, hör och häpna, snabbt svar av båda. Redaktören för det första förlaget skrev att min historia var välskriven och bra och att de gärna ville ge ut den men då genom samfinansiering. Jag blev såklart väldigt glad men då jag förstod att det rörde sig om minst 70000:- för mig, försvann glädjen. Jag förstår att det är riskfyllt för förlag att satsa på någon helt okänd och att man såklart måste vara beredd på att investera i sig själv. Dock är det ju så att man inte alltid KAN, även om man vill. Jag föreslog att förlaget kunde få all vinst upp till beloppet plus lite till men det gick förstås inte. Så fick jag, någon vecka senare, ett liknande erbjudande från förlag nr två. Fick avböja även det, förstås. Blev ju glad över den positiva feedback jag fick men ledsen över att det ska hänga på pengar. Undrar om det överhuvudtaget är någon idé att hoppas på utgivning, om man inte varit med i någon dokusåpa eller vunnit på Lotto…!! 🙄

  • redgrenalden 2022-03-07 at 15:50 - Reply

   Hej, det låter som att du skickat till ett hybridförlag, som också säljer utgivningstjänster. Det är alltså inga ”riktiga” förlag du vänt dig till. Så var inte ledsen. Leta istället upp några av de traditionella, vanliga förlagen, och skicka till dem. Ett förlag tar aldrig betalt av författaren. Tvärtom är det de som ska betala dig ett förskott (storleken på det kan variera). Det kan tyckas omöjligt att bli antagen, men det är det inte. Dock krävs att manuset man skickar in är riktigt bra. Det ska vara så pass bra att förlaget tror att det kan bli en väldigt bra bok, som många vill läsa. De flesta som är utgivna har hållit på länge innan debuten, de flesta har också refuserats flera gånger. För skrivandet är ett hantverk, man måste öva mycket. Skriva mycket, lära sig det. Men det är ABSOLUT inte omöjligt att bli antagen. Det kan bara ta lite tid (oftast gör det det). Lycka till med ditt skrivande! Och skicka inte till sådan företag som kallar sig förlag, men som egentligen bara säljer utgivningspaket.

Leave A Comment

Senaste inläggen

Kategorier