Skrivarkurser

I sex år har jag hållit skrivarkurser ”Att skriva spänning” på Skrivarakademin på Folkuniversitetet. Jag undervisar också på den ettåriga författarutbildningen på Skrivarakademin, Folkuniversitetet. Här håller jag i kursen Genrelitteratur.

Jag har även hållit skrivarkurser på Akademibokhandeln och på Crimetime (både när det var på Gotland och i Göteborg).

Flera av mina deltagare går många terminer, och flera är också numera utgivna.

Vill du gå en kurs i höst? Från och med i höst lämnar jag Folkuniversitetet och kommer driva skrivarkurserna i egen regi. Anmäl ditt intresse här!

Att skriva spänning (grund/fortsättningskurs)
Höstterminen 2024

Vad: 8 gånger, 3 timmar + en paus på cirka 15 minuter.
Var: Brännkyrkagatan xx, Stockholm.
När: Varannan tisdag 18.00-21.15 med start vecka 36 (grundkurs) och vecka 37 (fortsättningskurs).
Pris: 5 625 kronor (4 500 kr + 1 125 kr moms).

OBS! Om underlag för två fortsättningskurser finns utgår grundkursen.

Kurs

OBS! Du kan bli ombedd att skicka in ett arbetsprov för att bli antagen. Max antal deltagare i fortsättningskursen är sju personer. Åtta på grundkursen.

Skrivarskola på Crimetime Gotland med Anders de la Motte.

”Som tidigare tv-manusförfattare fick jag under Rebeckas kurs möjlighet att lära mig skriva skönlitterärt, hitta mitt språk och min ton. Rebecka är ödmjuk, kunnig och tydlig när hon guidar respektive deltagare i det som de behöver utveckla för att ta sitt skrivande till nästa nivå. Att diskutera våra texter i grupp var otroligt lärorikt och något som jag och två andra deltagare fortsatte göra efter kursens slut. Det är tack vare Rebecka och hennes kurs som jag idag är utgiven författare.”

– Johanna Ginstmark, författare till Tät dimma och Stormnatt, utgivna på Polaris.

”Rebeckas skrivkurs gav mig bra verktyg för att utveckla mitt manus, men också värdefulla insikter i bokbranschen och hur utgivning fungerar i praktiken. Att gå hos Rebecka gjorde stor skillnad för mig och mitt skrivande. Det var oerhört värdefullt att få inspel på min text, ett manus som så småningom blev min debut som författare. Rekommenderas varmt!”

– Per E Åsberg, författare till Fångarna, Frälsaren, Förrädaren och Fronlinjen, alla utgivna av förlaget Nona.

”Jag hade aldrig varit utgiven författaren i dag utan Rebecka Edgren Aldén. Hon gav mig raka, tydliga och handfasta verktyg som förvandlade min vaga romanidé till något som till slut blev en bok. Tack vare hennes stora branschkunskap och passion för just spänningslitteratur var varje kurstillfälle en ren fröjd.”

– Victor Pavic Lundberg, författare till Den som överlever och En förlorad sommar, båda utgivna av Albert Bonniers förlag.

”Jag gick Rebeckas kurs i att skriva spänningsroman under 2020 och har sedan dess givit ut tre spänningsromaner. Som journalist hade jag koll på det språkliga, men fick lära mig om dramaturgi och intrigbygge, att skapa intressanta karaktärer och att fördjupa bokens teman. Rebecka skapar en prestigelös och positiv stämning i gruppen, är djupt engagerad i deltagarnas manus och bjuder generöst på erfarenheter från bokbranschen. Jag kan verkligen rekommendera hennes kurser.”

– Krillan Ahlsén, författare till Faller jag faller du, Allt du inte säger och En skärva av sanning, alla tre utgivna på Bokfabriken.

”Rebecka har varit en fantastisk kursledare, så pedagogisk och inspirerande! Jag har lärt mig massor och skrivarglädjen har verkligen väckts till liv!”

– Annika Bagge, gick grundkursen och ska fortsätta på fortsättningskursen.

”Hade aldrig trott att jag skulle hinna lära mig så mycket på en termin. Tack vare Rebeckas konstruktiva kritik och stora engagemang i mina texter var det möjligt. Hon har en skarp blick för vad som skaver och proffsiga förslag på hur berättelsen kan förbättras. Kan varmt rekommendera Rebeckas kurser.”

– Jacqueline Sietses, gick grundkursen ska fortsätta på fortsättningskursen.

”Efter flera års skrivande och självstudier anmälde jag mig till en kurs på Folkuniversitet i januari 2020 – Att skriva spänning (fortsättningskurs). Jag upplevde att jag stod och trampade på samma ställe och letade efter ett sammanhang där jag kunde få feedback på min text och mitt skrivande. Mötet med Rebecka och de övriga kursdeltagarna blev en viktig vändpunkt i mitt skrivliv. Jag fick klart för mig vad jag gjorde bra och vad som inte fungerade, och att läsa andras texter och lämna feedback gav mig bättre förståelse för hantverket överlag. Det blev fem terminer med Rebecka som gav mig erfarenheter jag inte hade kunnat läsa mig till på egen hand. Dessutom fick jag ett gäng härliga författarkompisar som jag fortfarande träffar regelbundet och bollar idéer med.”

– Christian Neppenström, deltagare fem terminer på fortsättningskursen.

”Våren 2024 gick jag kursen, Spänningsroman – grund, på Folkuniversitetet. Lärare var Rebecka Edgren Aldén. Jag utvecklades enormt under kursen genom konkret feedback från Rebecka och av hennes inspirerande undervisning i hur scener kan byggas upp, hur man kan använda sig av den dramaturgiska bågen och många andra textmässiga verktyg. Rebeckas undervisningsstil passade mig perfekt och har hjälpt mig att börja hitta min berättarröst. Rebecka är en fantastik lärare och mycket skicklig på att analysera text och har förmågan att ge konstruktiv kritik som hjälper en framåt. Hon är också mycket duktig på att skapa ett ”tryggt” rum för att deltagarna ska kunna ge god respons på varandras texter vilket också var en viktig del av kursen. Jag kan varmt rekommendera någon av Rebeckas kurser för den som vill utveckla sitt skrivande.”

– Anders Aare, gick grundkursen och ska fortsätta på fortsättningskursen. 

”Rebecka har en sällsynt förmåga att se manusets helhet likväl de små detaljerna i texten, lyfta fram berättelsens styrkor och ge konstruktiv feedback på ett respektfullt och uppmuntrande vis. Mitt skrivande har utvecklats avsevärt under Rebeckas ledning och lektörsläsning.”

– Pia Poppelin, gått fem terminer på fortsättningskursen.

Jag sökte till Rebeckas kurs med ett barnboksmanus, 9–12 år. Minns fortfarande hennes kommentar då jag undrade om det var OK, då kursen hette, Skriva spänningsroman. 

”Det går lika bra med ett barnboksmanus, upplägget är detsamma.”
Under flera terminer hjälpte hon mig att lyfta mitt manus till en högre nivå. På ett varsamt vis så att det kändes rätt för mig. Hon såg lösningar när jag fastnat. 
Ensam är inte stark när man skriver, tänkte jag ofta när jag gick hem efter kurstillfällena med ny tillförsikt, inspirerad och stärkt självkänsla.

– Solveig Hellmark, gick ett flertal terminer, grund- och fortsättningskurs.

Efter att ha deltagit i en handfull av Rebecka Edgren Aldéns kurser  rekommenderar jag dem varmt för alla som vill utveckla sitt skrivande och lära sig att lyfta fram just det som gör deras specifika text speciell  och annorlunda. Rebecka har enligt min mening en unik förmåga att se vars och ens potential, styrkor såväl som svagheter; och kapacitet att lägga fram detta på ett positivt, konstruktivt och begripligt sätt. 

– Anna Walfridson, gått flera terminer.

”Av Rebecka får man den perfekta blandningen av pepp och konstruktiv feedback. Tummen upp för det som är bra, men inget hymlande kring det som kan bli bättre. Förhållningssättet sprider sig till hela gruppen, så man kan vara säker på att texten blir ordentligt genomlyst vid varje kurstillfälle.”

– Annika Bohm, har gått flera fortsättningskurser efter grundkursen. 

”Rebecka har en förmåga att på ett ödmjukt vis SE alla texter i gruppen, och ta dem på lika stort allvar. Dra essensen ur dem och skicka skribenten i rätt riktning.

Rebecka är den mest pragmatiska skrivlärare jag haft, hon ser texten för vad den är och hjälper skribenten att ta vara på alla dess möjligheter. Jag skrev delvis min debutroman Lipari på Rebeckas kurs och trots att det är en relationsroman skruvade vi upp spänningssekvenserna till max. Drivet bultar på genom hela texten. Hon lärde mig att sluta i tid, att stryka för att understryka, att få spänningen att försiktigt sippra fram mellan raderna.

Jag fick alla nödvändiga verktyg för att sedan klara mitt författande på egen hand. Framförallt förtydligade Rebecka att det inte är rocket science eller någon sorts tävling man ska vinna för att få en bok klar och utgiven. Det som krävs är tålamod och hårt jä**a arbete.

Under terminerna hos Rebecka gick jag från skrivande person till författare. Att ha en handledare som är aktiv i branschen är guld värt, någon som guidar en bland följebrev och agenter, lektörer och förlagsavtal, ljudboksutgivning och vikten av synopsis. Som förklarar branschen. Att den är kommersiell men samtidigt söker något unikt. Vikten av att vara lyhörd gentemot förläggare och visa framfötterna. En handledare som dessutom visar en sårbarhet även en framgångsrik författare kan bära på.”

– Emeli Mårtensson, författare till boken Lipari, utgiven på Forum.