Det är förståeligt att folk tror att man tjänar en massa pengar om man som jag hoppar av sitt vanliga jobb för att skriva. Men det är få som förstår hur lite man egentligen tjänar.

Jag har aldrig gjort mig några illusioner. Jag vet hur svårt det är. Det har gått hyfsat för mig, absolut! Men jag är långt ifrån att kunna leva på mitt skrivande. Och det är också därför jag har tagit på mig en rad andra uppdrag, för att kunna försörja mig. Visserligen roliga uppdrag, men ändå, sådana som betalar räkningarna.

De flesta jag pratar med frågar hur mycket jag säljer, det märks att folk är nyfikna på vad jag tjänar. Jag har sett det som min mission att förklara hur svårt det faktiskt är att leva på författarskapet. Jämfört det med att vara artist eller konstnär. Hur många kan leva på det i Sverige? Om man ser till hur många utövare det finns?

Det är svårt för andra att förstå, de kommer med invändningar av typen: ”Men du är ju såld till utlandet?” ”Du har ju ett jättestort förlag bakom dig?” ”Men det går ju ändå bra, du syns och hörs ju?”

Ja, svaret är ja på alla de påståendena. Jag är såld till utlandet, det går bra för mig (om inte bra är lika med att tjäna en massa pengar). Just nu syns och hörs jag inte så mycket, men det kommer jag förhoppningsvis göra mer när jag har en ny bok i handeln (nästa år). Eller när pocketversionen av min andra bok kommer (i sommar).

Men det spelar ingen roll. Det är ÄNDÅ svårt. Det blir helt enkelt inte så mycket pengar. Här har jag skrivit om vad man tjänar som författare!

Det var nästan befriande att ta del av Författarförbundets senaste beräkningar. Enligt den är medianinkomsten för en svensk författare 20 000 kronor.

P1 Kultur har gjort ett radioprogram där de följer ett gäng författare som drygar ut kassan med hjälp av författarbesök i skolor och bibliotek bland annat. Lyssna här! Och det var där jag hittade den här uppgiften.

20 000 kronor! Inte i månaden. Utan om året!

Jag tyckte att det lät lite i minsta laget, så jag kollade upp siffran, tydligen är det medianinkomsten från royalties och honorar – alltså inkomster direkt från författandet.

Jo, jag drar in mer pengar än så, i alla fall just nu, och det beror på att de utländska förlagen betalat för rättigheterna till mina böcker (inte jättemycket, men en liten slant). Just nu har jag tre månader ungefär att leva på. Och då räknar jag med en rätt hög inkomst (har tre barn och mycket lån på huset) – dock betydligt lägre än den jag är van vid från mitt heltidsjobb. Sedan har jag tackat ja till uppdrag som gör att jag klarar mig ungefär tre månader till. Så sex månader tror jag att jag kan försörja mig, som det ser ut nu. Och då kommer hälften av pengarna från andra uppdrag.

Förhoppningsvis får jag ett ja på mitt tredje manus, kanske i sommar, och då trillar så småningom ett förskott in (som inte räcker mer än cirka 2 månader, max) och förhoppningsvis får jag lite rojalities, samt bibliotekspengar i oktober/november då förlagen gör sina avräkningar – men jag räknar inte med några stora summor då heller.

Hur överlever författare då? På 20 000 kronor om året? Jo, de gör som jag, skaffar sig uppdrag vid sidan av. Jag försöker ta sådana uppdrag som ligger nära författarskapet, som också kan gynna det. Men även andra, sådana som jag tycker verkar roliga och kreativa.

 

Här kan du läsa ett annat inlägg om pengar och författarliv och vilka myter det finns kring författare!

2 Comments

  1. Helena 2018-04-18 at 19:15 - Reply

    Deppig läsning men bra att behålla verklighetsförankringen. Har du fler exempel på hur man som författare normalt sett drygar ut kassan? Utöver biblioteks- och skolbesök? Tänker mig stipendier, ta jobb som lektör/redaktör/manusutvecklare/ skrivcoach, är det vanligt? Annat?

  2. redgrenalden 2018-04-19 at 11:17 - Reply

    Om man är en skrivande människa finns det ju en massa jobb man kan göra. De exempel du räknar upp är ju exakt sånt som författare brukar göra vid sidan av. Själv är jag ju journalist och redaktör i botten. Jag tar inte jättemycket frilansuppdrag som journalist, det ger inte så mycket pengar. Men några har jag tackat ja till – för att de är roliga. Som resereportage. Eftersom jag är redaktör kan jag redaktöra också, och redigera texter. Jag ska redaktöra en bok nu för ett förlag (inte mitt eget), det ska bli kul. För det har jag aldrig gjort. Därför jag tackade ja till det. Sedan håller jag i ett stort deckarpris, med fem priser och flera olika jurygrupper. Och det får jag också betalt för. Mycket roligt, och innebär att jag måste läsa massor av böcker – något jag ju älskar! Jag tar också moderatorsuppdrag, på Bokmässan och Crimetime till exempel. Där jag leder samtal med andra författare. Och så ska jag leda en läsarresa i höst. Också ett otroligt roligt uppdrag! Jag har inte letat jobb nu, utan bara tackat ja till roliga uppdrag som kommit till mig. För att jag framför allt VILL skriva. Och så länge jag törs leva så här, så ska jag försöka göra det. Jag tjänar betydligt mer än 20 000 kronor om året på royalties, det droppar in lite pengar då och då, i går fick jag till exempel ett antal tusenlappar från Danmark, från försäljningen av min första bok där. Men än är det långt ifrån en heltidslön. Ska tillägga att jag ju haft rätt bra lön på mina heltidsjobb, så har ju aldrig levt på existensminimum, långt därifrån. Ja, det kan låta deppigt, men jag tror alltid det är bra med reality check. Bättre att vara medveten om vad man faktiskt tjänar pengar på. Jag ska anmäla mitt intresse att prata på bibliotek också, det har jag många författarvänner som gör. På många sätt tror jag att sådana här extragrejer bara är bra för författare – det gör att man kommer ut, träffar folk. Det är ju annars rätt ensamt att sitta och skriva hela dagarna. Och allt är ju ändå kopplat till skrivandet.

Leave A Comment

Senaste inläggen

Kategorier