Jag har alltid hävdat att man måste läsa om man är författare. Och läser gör jag. Jag för också logg över vad jag läser, år efter år.

I år blev det dock inte alls lika många som tidigare år. Känns lite trist. Men det har varit ett rätt tufft år, extremt mycket jobb. När jag tittar igenom det jag har läst inser jag att många av böckerna också är jobb. Även om det var givande jobb. Det blev många deckare inför mina samtal på Crimetime Gotland, och några böcker inför mina samtal under Bokmässan. Totalt 39 böcker blev det (jämfört med 50 under 2016…)

Här är listan över de böcker jag läste, 26 stycken och lyssnade på, 13 stycken, totalt 39 böcker (sist avslöjar jag vilka jag tyckte bäst om i år!):

 1. Flickorna av Emma Cline


 2. Stockholm Psycho av Anna Bågstam Ryltenius


 3. Glöm mig av Alex Schulman
 4. Sekten som återstod av Mariette Lindstein
 5. Vår egen lilla hemlighet av Ninni Schulman
 6. Ingen återvändo av Lee Child
 7. Love warrior av Glennon Doyle Melton
 8. Djupgraven av Camilla och Viveca Steen
 9. Av samma blod av Tobias Olsson
 10. Isola av Åsa Avdic

 11. Annabelle av Lina Bengtsdotter
 12. Vi ses i Disneyland av Erica Scott
 13. Bakom din rygg av Sofie Sarenbrant
 14. En sax i hjärtat av Marie Bengts
 15. Hemmet av Mats Strandberg
 16. Fyra dagar i Kabul av Anna Tell
 17. Spel av Anna Roos
 18. Se mig Medusa av Torkil Damhaug
 19. Sektens barn av Mariette Lindstein
 20. Slutet av sommaren av Anders de la Motte
 21. Trogen intill döden av Jonas Moström
 22. Lögnen är en annan sanning av Sören Bondesson
 23. Bevakaren av Dan Nilsson
 24. Sändebudet av Gustafson och Kant
 25. Mitt namn är Lucy Barton av Elizabeth Strout
 26. Hon som vakar av Caroline Eriksson
 27. Aftonland av Therese Bohman
 28. Tjockdrottningen av Moa Herngren
 29. Trippelmordet i Uddevalla av Bodström och Lampers
 30. Gänget av Katarina Wennstam
 31. Helikopterrånet av Jonas Bonnier
 32. Det som aldrig fick ske av Åsa Erlandsson
 33. Det svenska hatet av Gellert Tamas
 34. Omgiven av idioter av Thomas Erikson
 35. De fångade av Karin Slaughter
 36. Husdjuret av Camilla Grebe
 37. Korpsystrar av Bettina Bieberstein Lee
 38. Allt eller inget av Simona Ahrnstedt
 39. Just nu är jag här av Isabella Ståhl

 

Vilken tyckte jag bäst om? Jo:

Bästa fackbok: Det som aldrig fick ske av Åsa Erlandsson.

Bästa deckare: Husdjuret av Camilla Grebe.

Bästa roman: Kan inte välja mellan Glöm mig av Alex Schulman, Just nu är jag här av Isabella Ståhl och Mitt namn är Lucy Barton av Elizabeth Strout.

Vilka böcker läste ni? Och vilka var era största läsupplevelser?

3 Comments

 1. Helena 2018-01-07 at 22:04 - Reply

  Oj, var ändå väldigt många böcker. Själv klämmer jag nog inte mer än 10-15 per år skulle jag gissa, har aldrig räknat. Men brukar ha svårt att komma in så läser nog bara klart en tredjedel av alla jag påbörjar. Dina två har jag ju läst i år och gillade skarpt! Till och med min mamma som aldrig läser sträckläste din första på två dagar i somras och älskade. Hon ska få låna den andra nu så får vi se om den går lika bra 🙂

  Annars minns jag mest mina två senaste böcker jag läst som var skrivrelaterade och väldigt inspirerande, Story genius av Lisa Cron och The bestseller code av Jodie Archer och Matthew L Jockers.

  • redgrenalden 2018-01-10 at 16:42 - Reply

   Det spelar ju inte så stor roll hur många man läser – bara att man läser. Jag tycker att det är kul att räkna, det triggar mig att läsa fler. Innan jag började räkna märkte jag hur jag annars kunde hamna ur läsningen helt – ungefär som med träningen. Man ser sig själv som en läsande/tränande människa, men så blir man sjuk och plötsligt har det gått några veckor utan läsning/träning. Nu skriver jag upp varje gång jag tränar och varje gång jag läst ut en bok. Det funkar för mig! För jag håller med dig. Livet är ändå så mycket, och det är svårt att komma in i böcker. Det tycker även jag! Så mycket annat utanför som lockar, sociala medier, spel på telefonen, jobbet, tv-serier, familjen, hunden… Förr var det ju inte lika mycket. Det fanns stunder på dagen då tv:n faktiskt inte visade något, eller då när facebook, instagram och twitter och sånt inte fanns. Då var det lättare att komma in i en bok. Men eftersom jag älskar att läsa, och VILL vara en läsande människa, samtidigt som jag tror att det är nödvändigt om man vill skriva, så ser jag till att läsa. Prioriterar det. Tvingar mig själv. Jag ångrar mig aldrig. Precis som med träning. Det kan finnas ett motstånd i början, men sen är man inne i det och man blir bara lycklig! Jag är glad att mina böcker hör till dina lästa i alla fall. Och håller tummarna att din mamma ska gilla även bok nr 2!

   • Helena 2018-01-18 at 08:23 - Reply

    Bra tänk, har inte sett det så tidigare men det är ju något som behöver prioriteras som allt annat förstås. Tar med mig tipset!

Leave A Comment

Senaste inläggen

Kategorier