I dag hände det äntligen! Jag började skriva på min tredje roman. Visst, jag har jobbat med den tidigare också. Har skrivit synopsis, funderat på intrigen, karaktärerna tematiken och så vidare. Men i dag började jag faktiskt skriva.

Jag skulle egentligen har börjat för länge sedan, men jag har inte haft ro. Det har varit extremt mycket på mitt vanliga jobb, så första semesterveckan fick jag faktiskt jobba heltid. Andra veckan var jag själv med barnen och hunden här på landet. Det blev en del jobb då också, och dessutom kom mina föräldrar hit några dagar på besök. Min man var tvungen att åka till London och jobba. Så ja, jag har haft fullt upp med matlagning, hundpromenader, diskning och utflykter.

Men så åkte mina föräldrar i går, och min man kom hem ungefär samtidigt. Värmen kom hit till Finland där vi har vårt landställe och plötsligt kände jag ett sådant enormt behov av att skriva! Raskt skrev jag 10 000 tecken. Ett första kapitel!

Nu är ju inte 10 000 tecken så mycket i det stora hela. Men många skrivande människor tycker att det är rätt mycket att skriva på en dag. Jag vet att jag skriver fort, men man måste komma ihåg att mina böcker brukar landa på drygt 400 000 tecken. Det är rätt mycket till som måste skrivas med andra ord. Dessutom är det få av de första tecknen jag skriver som blir kvar till slutversionen. Ofta hinner jag stryka stora delar och skriva om hela historien ungefär 10 gånger innan det är klart.

Men det är en början. Nu är det bara att fortsätta. 10 000 tecken i morgon också. Hela vägen tills jag har berättelsen klar. Ett råmanus som jag kan visa upp för förlaget. Sedan börjar ju det stora arbetet, men det tar vi sen …

Nu kör vi! Tredje thrillern!

Ps. En rolig detalj är att jag började skriva denna i första person. Jag har alltid skrivit i tredje. Men det kändes naturligt att berätta denna person utifrån ett jag. Vi får se om det håller hela vägen, eller om jag ändrar mig.

4 Comments

 1. Helena 2017-07-22 at 22:49 - Reply

  Snyggt där! Själv brukar jag klara 10 000 tecken på en vecka när jag skriver råmanus… Är det fortsättning på tidigare eller fristående om man får fråga? Heja dig!!

  • redgrenalden 2017-07-24 at 08:53 - Reply

   Det är en fristående, men det finns vissa personer som återkommer. Samma universum liksom 😉

   • Helena 2017-07-24 at 20:24 - Reply

    Kanon, har beställt din första nu och följer därmed tipset att läsa en ”granne” i sommar 🙂

    En kort fråga om du får möjlighet bland allt annat, är alltså alla dina producerade manus/romaner också utgivna eller har du några andra romanmanus som aldrig blivit något i ”byrålådan”?

    • redgrenalden 2017-07-25 at 12:50 - Reply

     Hej igen! Jag började på min första ”deckare” 2002, när jag var hemma med mitt första barn. Den skrev jag klar runt 2003/2004 när jag var hemma med mitt andra. Skickade in den men den blev refuserad. Fick några okej omdömen, men det var inte tillräckligt bra. Jag hade tänkt bearbeta om den under tredje föräldraledigheten 2007, men då hade jag fått kontrakt på en debattbok som jag skrev då (Skriet från kärnfamiljen, som kom ut 2009) – så deckarmanuset blev liggande. När jag sen väl plockade upp det kändes det alldeles för daterat, och oinspirerande att jobba med. Och en ny historia började gro i mig. 2010 satte jag igång med den. Den blev klar 2012, och jag skickade in till ungefär 6-7 förlag. Fick nej från alla, men fick ändå väldigt bra lektörsutlåtanden. Jobbade om den under ett år och skickade in igen hösten 2013. Då blev den antagen av Norstedts. Det var alltså Den åttonde dödssynden som sedan kom ut 2015. Så ja, jag har ett manus i byrålådan. Och det här visar ju hur otroligt lång väg det kan vara till en färdig bok. Jag började alltså våren 2002… Och det har hittills blivit 2 romaner 😉 Kul att du har beställt min bok!! Det gör mig glad! Tack granne 😉

Leave A Comment

Senaste inläggen

Kategorier