Måste bara ta upp det här med pengar igen. De flesta jag träffar nuförtiden blir förvånade när jag berättar att jag planerar att börja jobba igen efter min tjänstledighet.

”Men det går ju så bra för dig, varför fortsätter du inte att skriva på heltid?” Det är frågan jag ofta får.

Att kunna leva på att skriva böcker är inte lätt. Det spelar ingen roll att ”det går bra för mig” – det är ändå väldigt svårt att leva på det. Jag tänkte därför reda ut lite om hur mycket (eller egentligen hur lite) man faktiskt tjänar på att skriva böcker.

Först: Jo, visst går det att leva på att skriva böcker! Allt går! Men, i Sverige är det bara ungefär 120 personer som beräknas kunna leva på sina böcker. 120 personer är inte många. Kom ihåg att det kommer ut 22 000 böcker per år i Sverige. Ungefär. 120 författare. Du kan säkert rabbla upp ett tiotal av dem. Det är exakt de du tror: Lars Kepler, Fredrik Backman, Camilla Läckberg, Leif GW Persson, Anna Jansson, Jan Guillou, Mari Jungstedt … Men om du går till bokhyllan där hemma eller till en vanlig bokhandel så hittar du en massa fler författare. Väletablerade. Duktiga. Som gett ut många böcker. Men många av de du hittar där i hyllan kan inte leva enbart på att skriva böcker. De drygar ut kassan genom att föreläsa, vara programledare i radio och tv, moderera, skriva krönikor eller så har de vanliga jobb vid sidan av (jobbar på bank, som lärare, journalister, poliser, advokater och så vidare).

I stort sett alla författare har de första åren tvingats jobba dubbelt. Ett vanligt heltidsjobb och sedan författandet på fritiden. Även de som i dag är stora började en gång så. Det är något jag brukar tänka på. Och jag får alltid en sådan respekt för alla författare då. Det krävs ett jävlar anamma för att lyckas.

Jag har skrivit vid sidan av de senaste 15 åren. Men det var först för fem år sedan som jag valde att satsa ordentligt. Det var då jag disciplinerat började skriva några timmar varje dag på alla semestrar, tog skrivarkurser och verkligen bestämde mig för att skriva klart en bok. Under hela arbetet med Den åttonde dödssynden har jag haft ett heltidsjobb (och familj). Jag är inte alls ovanlig. Det är så här det ser ut.

Att jag har fått den stora lyckan att kunna skriva på heltid i fem månader nu den här våren är tack vare utlandskontrakten. De fem länder som köpte rättigheterna till min bok betalade varsin engångssumma – och det är de pengarna jag lever på nu. Men om några månader är de pengarna slut, och jag måste tillbaka till mitt heltidsjobb för att kunna försörja mig.

Men, undrar ni, tjänar du inget på försäljningen av dina böcker då?

Jo, men det är så otroligt lite. På en inbunden bok tjänar man som författare (om man är utgiven på vanligt förlag) ungefär 40 kronor/per bok – om boken säljs till fullpris, vill säga. På reaböckerna tjänar man förstås mycket mindre.

Snittförsäljningen på en inbunden bok av en debutant i Sverige är ungefär 900 ex. Om man blir utgiven på ett förlag får man ett förskott när man lämnar in manuset – man brukar få ett förskott på ungefär 2000 sålda böcker, fördelen är att man inte behöver betala tillbaka om man inte säljer 2000 böcker (vilket alltså de flesta debutanter inte gör). Sedan när boken börjar sälja så får du cirka 40 kronor per såld bok ÖVER 2000 stycken.

Jag har sålt bra mycket mer än vad en snittdebutant säljer, men räkna efter själva – det blir inte mycket pengar. Om jag säljer 3000 böcker så får jag alltså cirka 1000 x 40 = 40 000 kronor. Och det är alltså före skatt. Att sälja 3000 inbundna böcker som debutant räknas som riktigt bra. Men i pengar är det knappt en månadslön. Betänk att en bok, särskilt den första, tar några år att skriva. Otroligt låg timpenning, alltså.

Men pocket då? Jo, förhoppningsvis säljer boken mer i pocket. 8000–10 000 ex räknas som en bra försäljning för en pocketbok. Men för pocket får du mycket, mycket mindre. Runt 8–10 kronor. Per bok. 

Det sägs att man bör sälja över 10 000 böcker PER ÅR för att gå runt som författare. Att producera en bok om året är inte lätt. Att se till att varje bok säljer över 10 000 ex är heller inte lätt. Du kan inte leva på att skriva om du misslyckas med en bok ett år. Du får aldrig misslyckas! Eller så får du ge ut fler böcker per år.

Det går väldigt bra för mig, absolut! Men det är fortfarande långt ifrån att jag kan leva på det. Jag har egentligen inga problem med det. Jag visste vad jag gav mig in på. Att skriva böcker är en av de absolut vanligaste drömmarna, särskilt bland kvinnor. Jag är djupt tacksam över att kunna göra det, och bli utgiven på förlag! Alla kan inte bli rockstjärnor eller konstnärer heller. Konkurrensen är stenhård, och det jag skriver måste vara något som läsarna vill ha och är villiga att betala för. Det kräver en viss ödmjukhet. Det är ingen mänsklig rättighet att få vara författare. Viktigt att komma ihåg, tycker jag.

Författaren och en av grundarna till hybridförlaget Hoi, Sölve Dahlgren, har skrivit bra om det här tidigare. Läs här!

8 Comments

  1. […] Money money money … […]

  2. […] inte det att man vill sälja för pengarna – för det handlar ändå om så lite pengar (vilket jag har skrivit om förut). Man vill bli läst! Man vill inte göra förlaget besviket. Man vill sälja så pass mycket så […]

  3. BMS 2016-06-13 at 14:38 - Reply

    Hej! Undrar om du vet vart man kan vända sig med en bok man skulle vilja ha översatt till exv. engelska? Ger ut på ett litet förlag och bekostar en del av det hela själv, förlaget håller sig till enbart svenska och jag har inte råd att betala en översättare. Man läser ständigt om att rättigheterna till den och den boken har sålts till så och så många länder – men hur går det till om man inte har ett stort kommersiellt förlag med egna rutiner och agenter?

    • redgrenalden 2016-06-13 at 15:41 - Reply

      Hej! Ja, du, jag tror tyvärr inte jag kan hjälpa dig. Det är ju svårt att få en bok utgiven i Sverige, det är ännu svårare att få den utgiven i andra länder… Men, man ska aldrig ge upp! Jag tänkte i alla fall skriva det jag vet om utlandsförsäljning i en ny bloggpost – hoppas det hjälper något! Annars, hör av dig igen 😉

  4. […] redgrenalden om Money money money … […]

  5. Jonatan 2022-04-08 at 11:44 - Reply

    Hej. Du nämnde att Snittförsäljningen på en inbunden bok av en debutant i Sverige är ungefär 900 ex. Finns det någon artikel eller statistik som förklarar varför de flesta debutanter inte säljer över 900 – 1500 böcker på sin debut?

    • redgrenalden 2022-04-08 at 11:48 - Reply

      Hej! Siffran 900 ex gällde för några år sedan. Jag vet att bokförsäljningen sjunkit rejält sedan dess. Så i dag ska man nog vara väldigt glad om man som debutant säljer 900 böcker (alltså inbundna) – det säljer knappt etablerade författare (om de inte hör till den absoluta toppen). Men ljud har ju ökat, och numera brukar man slå ihop alla format i försäljningen. Har faktiskt ingen aning om hur många man räknar med då för en debutant. Väldigt många debutanter kommer ju inte ens ut med fysisk bok i dag, just för att försäljningen är så låg.

      • Jonatan 2022-04-22 at 11:07 - Reply

        Hej! Tack så jättemycket för svaret!

Leave A Comment

Senaste inläggen

Kategorier